Za one koji upravljaju skladišnim objektom, može biti teško da održe korak sa odgovarajućim čišćenjem i dezinfekcijom. Međutim, čisto skladište bi trebalo da bude broj jedan na vašoj listi prioriteta iz nekoliko razloga, kao što je održavanje zdravlja i sreće radnika, kao i osiguranje da potencijalna kontaminacija ne utiče na kvalitet vaših proizvoda. Ako je održavanje higijene skladišta prevelik teret za vas i vaše radnike, usluga komercijalnog čišćenja zgrada i objekta može pomoći.
Zašto je čišćenje magacina neophodno?
Dok se skladišta često koriste za skladištenje predmeta ili proizvoda pre nego što se isporuče, njihovo održavanje čisto je ključno. Odgovarajući protokoli sanitacije i čišćenja će zaštititi proizvode od sakupljanja prljavštine i prašine, kao i od potencijalnog rasta bakterija, buđi i buđi u slučaju curenja. Ne samo da rutinsko čišćenje štiti vaše proizvode, već i štiti vaše radnike od bakterija, virusa i drugih potencijalnih opasnosti po zdravlje tako što osigurava da se površine pravilno dezinfikuju korišćenjem ručne primene proizvoda za dezinfekciju.
Neredovno održavanje takođe može uticati na svakodnevni tok posla, ostavljajući vam manje produktivne radnike i prljavi objekat. Čist prostor za rad pomaže u povećanju produktivnosti, čuva zaposlene bezbednim i može dovesti do većeg zadovoljstva poslom u celini. Uverite se da vaši zaposleni znaju kako da efikasno očiste i dezinfikuju svoj radni prostor ili se oslonite na stručnjake za čišćenje koji mogu da urade čišćenje umesto vas. Oni će moći da odgovore na vaše jedinstvene potrebe sa znanjem potrebnim za vašu specifičnu industriju.
Koja je razlika između dezinfekcije i dezinfekcije skladišta?
Ovi termini se često koriste naizmenično, i istina je – oni su slični u teoriji. Međutim, postoji razlika između dezinfekcije i dezinfekcije koju svako odgovoran za čišćenje skladišta treba da zna.
ŠTA JE SANITIZACIJA?
Dezinfekcija ubija bakterije na površinama korišćenjem hemikalija u proizvodima koje je registrovala EPA. Oni nisu namenjeni da ubijaju viruse¹. Sanacija je manje temeljna od dezinfekcije, ali brzo ubija bakterije. Češće se koristi u prehrambenoj industriji, zbog FDA koji postavlja zahteve da se sve površine koje su u kontaktu sa hranom moraju dezinfikovati nakon upotrebe. Zapamtite, smatra se da je više rešenje za brzo popravljanje koje će brzo ubiti bakterije kada se koristi kao redovan deo vaše rutine čišćenja.
ŠTA JE DEZINFEKCIJA?
Sredstva za dezinfekciju ubijaju viruse i bakterije na površinama korišćenjem hemikalija u proizvodima koje je registrovala EPA¹. Za one koji ne rade u poslovima vezanim za zdravstvenu zaštitu, kao što je skladište, sredstva za dezinfekciju mogu da se koriste za rad u tandemu sa čišćenjem i dezinfekcijom kako bi se ubile neželjene klice koje se mogu proširiti na ljude i proizvode.
Kontrolna lista čistoće skladišta
Da bi se osiguralo da se vaš magacin pravilno čisti i dezinficira na rutinskoj osnovi, ServiceMaster Clean je sastavio kontrolnu listu sanitacije koja se može koristiti za dnevno, nedeljno, dvonedeljno, mesečno i dvogodišnje održavanje skladišta.
Odvajanje lista za različite zadatke pomoći će da se očuva čisto i bezbedno okruženje. Iako najverovatnije iznosite smeće svaki dan, verovatno ne rotirate proizvode i ne čistite iza polica svakodnevno. Imati zasebne liste za različite zadatke pomoći će vam da ostanete organizovani.
Dnevna sanitarna lista skladišta može uključivati sledeće:
Očistite i obrišite pod skladišta.
Iznesite smeće i reciklažu u kupatilima, kuhinjama i prostorima gde je proizvod neupakovan.
Očistite i dezinfikujte kupatilo zaposlenih.
Obrišite sve oblasti sa velikim prometom kao što su radne ploče, mašine i kvake
Obrišite svu opremu koja se često koristi, kao što su viljuškari.
Takođe je preporučljivo da primenite pravilo „čisto dok idete“ da radnici u skladištu brinu o novim neredima kada se dogode.
Mesečna sanitarna lista za skladištenje može uključivati sledeće:
Dezinfikujte i pregledajte podove u celom magacinu.
Povucite palete i rotirajte proizvode na policama.
Očistite frižidere u prostoriji za odmor i bacite hranu kojoj je istekao rok ili nepojedenu.
Proverite da li ima curenja, buđi i plesni.
Obrišite prozore i prašinu/očistite roletne.
Očistite ispod jedinica i polica.
Šetališta, stepenice i dokumenti za sletanje.
Menadžer ili radnik u skladištu bi trebalo da bude u mogućnosti da brzo kreira ove kontrolne liste, a više zadataka se može dodati kako se rutinski proces čišćenja sprovodi.